Как да промените pitch deck-а си, за да привлечете вниманието на инвеститорите в C-кризата

VC препоръки към основатели на компании

 

В условията на C-криза и рецесия, VC-тата дават някои препоръки на предприемачите как да подобрят позицията си pitch-ване и кандидатстване за финансиране:

  1. Намерете фондовете, които продължават с инвестиционната си дейност. 

За да си спестите много време и усилия, можете веднага да се възползвате от две услуги:

Information on external funding options in Bulgaria

Information on external funding options outside Bulgaria.

Ще ви дадем информация кои са европейските фондове и ангел инвеститори, които продължават с инвестиционните си дейности и по време на тази криза.

  1. Трябва да сте наясно, че всички фондове в момента преследват само компании с високо качество. 
  2. Трябва също да знаете, че ако сривът на борсите е с над 30 %, оценките на компаниите ще са с още по-голям спад. Фокусирайте се върху това да направите бизнеса си печеливш; ограничете амбициите си относно оценката на бизнеса ви.  
  3. Фокусирайте се върху и обяснете как клиентите ви ще купуват дори в условия на рецесия. По какъв начин ще увеличите броя на клиентите си или оборота от единица клиенти в условията на криза? 
  4. Как бизнесът ви изглежда по-различен в пост-корона света? Какви са възможностите? Как ще преодолеете и ще се справите със заплахите? Адресирайте ключовите рискове, още преди да са се появили. 

За да оцените по-добре предстоящите или вече текущи промени вследствие на C-кризата, така че да направите стабилен SWOT анализ на бизнеса си, прегледайте Scenario Planning Series, и по-специално, трите част на ‘The Corona Crisis PESTLE, or Trends we see now that will affect us in the future’.  

  1. Като следваща стъпка покажете как ефектите от кризата са внедрени в бизнес плана ви. Не пропускайте възможността да демонстрирате високото си бизнес ниво, като представите поне 3 бизнес сценария със съответните Financial Modelling. Представете компанията си като компания, която устоява при всякакви обстоятелства. И бъдете компания, която устоява при всякакви обстоятелства. 
  2. Планирайте, че кризата ще продължи по-дълго от предварително очакваното и оценките на компаниите ще се задържат по-ниски по-дълго време. 
  3. Обяснете какви са промените, които ще станат константа и след кризата. Как стартапът ви ще адресира тези промени? 
  4. Как и защо инвестирате дългосрочно и същевременно как конкретно се възползвате от настоящата ситуация? 
  5. Подчертайте доказуема последователност в оборотите си. Бъдете честни за приходите си, както и прогнозите си за растеж. Ако можете да покажете успехи с определени сделки точно в този период на спад, подчертайте този факт. Има ли промяна в типа сделки, които сключвате? Какви са наблюденията ви?
  6. Защо в условията на рецесия продуктът или услугата ви са нещо, което клиентите ви трябва да имат задължително?
  7. Покажете как сте реагирали на C-кризата и как помагате на хората. Това говори недвусмислено за вас и екипа ви. 
  8. Обмислете пивот, за да “имунизирате” бизнес модела си, но все пак не реагирайте с твърде големи отклонения от основния си бизнес. 

Можем изключително много да ви подкрепим в процеса на пивотиране. Как? Вижте тук.

  1. В момента достъпът до фондовете е много повече на база препоръки. Другият начин, по който се случават сделки, е чрез проактивно свързване на фондовете с обещаващи стартапи. Фондовете са най-проактивни към съществуващи компании, които евентуално имат нужда от допълнително финансиране. 

     

Кои индустриални вертикали ще извлекат дългосрочно най-големи ползи от кризата?  

Всичко дистанционно: дистанционно обучение, теле-медицина, дистанционни партита, дистанционна продуктивност, дистанционно общуване в групи 

Доставки/логистика, доставки и търговия с пресни храни/ retail tech, онлайн/e-търговия

Интернет инфраструктура, кибер сигурност, телко 

Конференции/съвместна работа, e-спортове.

Biotech/ персонализирана медицина/ здраве

Всички сектори, които са фокусирани върху дългосрочна промяна: Robotics, AI, Quantum Computing, Autonomy, Automation


В крайна сметка винаги се оказва, че всяка криза усилва и уякчава икономиката. 

Този пост съдържа нашите препоръки, съчетани с информация от VC and Founder Sentiment survey, проведено от NfX през април 2020.

 

Test-drive for your business with our support

Ние сме тук, за да ви помогнем. По тази причина някои от най-търсените ни услуги да безплатни до 01.09.2020. Възползвайте се от тази възможност!

Ментори, които оценяват pitch deck-ове на стартапи и скейлапи в международни конкурси, ще прегледат вашия Pitch Deck и ще ви дадат препоръки как да го подобрите.

Заявете безплатната услуга тук:

Pitch Deck Review & Recommendations 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Select your currency
EUREuro